Hudproblem - olika orenheter

Finnar är det vardagliga namnet på orenheter i huden. Här är vad de är och vad de heter:
 
Milie - Syns som en väldigt liten vit prick under huden. Ibland märker man inte alls av dem då de är små och inte ömmar. De syns bättre om de är flera milier bredvid varandra. Lägger sig oftast kring ögonen. Orsakas av att talg inte kommit ut igenom huden och att det då keritaniseras. Kan bero på bland annat torrhet eller användning utav igentäppande produkter, så som smink. 
 
Komedon/pormask - De svarta eller vita prickarna du ser, speciellt på näsvingarna, är hudens fett och pigment som har samlats då de inte kan komma ut normalt. De svarta prickarna är "öppna" och har fått sin färg pågrund av att pigmentet har reagerat med UV-ljus från solen och oxiderat med syre i luften. De vita är stängda och har därför inte fått den mörkare färgen. De innehåller inga bakterier och är svåra att undvika. 
 
Papel (innehåller bakterier) - Som en buckla under huden, ingen öppning. Om man klämmer den kommer det ut vitt talg, som vi brukar kalla "potatismos". Bildas av överproduktion av talg, som sedan inte kommer ut naturligt utan blir igentäppt. 
 
Pustel (innehåller bakterier) - Röd inflammerad finne med en gul knopp, vilket är var. Det är en igentäppt pormask som har blivit inflammerad då den angripits utav bakterier. En pustel kan också skapas om man tex klämmer en pormask eller papel, för då irriterar man huden och bakterier får det lättare att angripa. 
 
Cysta - En böld under huden. Acne med cystor brukar kallas för Nudolcystisk acne.. Mycket ovanligare jämfört med tonårs-acnen (Acne Vulgaris). Bölderna är stora, ömma och kan lämna grova ärr efter sig.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo